A kormány újabb gyomorforgatóan undorító kampányt kezdett bonyolult politikai játszmája, a kvótanépszavazás támogatására, amelynek visszataszítóan aljas szóhasználata gazdasági migráció, a menekültek és a terrorizmus között sejtet szoros kapcsolatot. Mindehhez még, további alpári hazugság keretében, a migrációt azonosítják az illegális bevándorlással.

A bonyolult politikai játszma szót sem érdemel. Ha lenne itthon potens politikai ellenzék, amely képes a politika napirendjét érdemben befolyásolni, akkor ennyi átlátszó hazugsággal a kormány csak magát égetné. De mivel ilyen ellenzék nincs és mivel a kormány egyre kevésbé demokratikus viszonyok közé kormányozza az országot, s benne a nyilvánosságot, a hazugságaik kétségkívül hatnak, s bizonyára el is fogják érni céljaikat. Ettől az emberek gyűlölködőbbé fognak válni, az ország egy kicsit élhetetlenebb lesz, a kormány pedig egy fokkal még gátlástalanabb.

De éppen, mivel kevés esély van arra, hogy a kormánypropagandával politikai eszközökkel harcolni lehessen, érdemes a saját józan eszünk és erkölcsi integritásunk megőrzése érdekében néhány józan alapigazságot leszögezni:

1. A gazdasági migráció, a menekültek és a terroristák között valóban van kapcsolat, de egész más, mint amilyennek a kormány hazudja.

2. Nem minden…

a) gazdasági migráns illegális bevándorló. Sőt.

b) menekült illegális bevándorló. Sőt.

c) terrorista illegális bevándorló. Sőt.

d) gazdasági migráns menekült. Sőt.

e) gazdasági migráns terrorista. Sőt.

f) menekült gazdasági migráns. Sőt.

g) menekült terrorista. Sőt.

h) terrorista gazdasági migráns. Sőt.

i) terrorista menekült. Sőt.

3. A gazdasági migráció lényege, hogy az emberek jobb életet szeretnének élni és ezért hajlandók tenni is. A gazdasági migráció az európai történelem mindennapi ténye. Nem csak Európán kívülről Európába, de Európából Európán kívülre, európai országok között, de európai országokon belül is folyamatosan zajlik évszázadok óta. A migráció természetes és életünk része. Ugyanakkor bizonyos kihívásokkal jár együtt, beilleszkedési nehézségeket okoz. Ez így volt mindig és így is lesz mindig. Ettől még a gazdasági migráció szakadatlanul zajlott, zajlik és zajlani fog.

4. A gazdasági migrációnak van köze a menekültkérdéshez: mindkettő olyan helyről történik, ahol rosszabbak az életkörülmények. De a kettő ettől még nem ugyanaz. Nem csak olyan helyen nem jó élni, ahonnan muszáj menekülni, ráadásul a menekültek hullámokban, válságokhoz kapcsolódva jönnek-mennek, a migráció általában tartósabb folyamat.

5. A menekültek tömeges érkezése egy hatalmas történelmi kataklizma eredménye, amelynek eredményeként Európa peremvidékein sorra alakultak ki az elmúlt években súlyos katonai konfliktusok, politikai válságok, amelyek élhetetlenné tettek bizonyos helyeket az emberek számára. Éppen, ahogy 1945 után vagy 1956-ban Kelet-Európából vagy az 1990-es években a Balkánról menekültek tömegesen az emberek.  

6. A menekültválságot a gazdasági migrációval összemosni nyilvánvaló hazugság is és a szakpolitikai értelemben is tévedés. A menekültkérdés egészen másfajta erkölcsi problémákat jelent, mint a migrációs kérdés és egészen másfajta politikai válaszokat is kíván.

7. A terrorizmus nem a migráció és nem a menekültválság eredménye, de van egy közös forrásuk: az az Európa déli és délkeleti peremvidékén kialakuló válságövezet szülte az iszlám terrorizmust, mint amelyből az emberek tömegesen el akartak vándorolni a jobb élet reményében és ahonnan tömegesen menekülnek újabban. A kormány hazug propagandájával ellentétben a menekültek és a terroristák nem szövetségesek, hanem halálos ellenségek. S bár egy reális biztonsági kérdés, hogyan szűrhetők ki közülük a terroristák, ettől még az egy primitív hazugság, hogy a menekültek potenciális terroristák lennének. Ez pont olyan hazugság, mint azt mondani, hogy minden magyar férfi potenciális feleségverő, pedofil állat lenne vagy hogy minden magyar nő potenciális bántalmazó szülő, csak mert nem lehet ránézésre megmondani, melyik a bűnöző közülük.

Mindezzel nem akarom azt mondani, hogy a gazdasági migrációnak ne lennének meg a valódi politikai problémái, de a Brexit kampány éppen elég példát adott arra, hogy milyen könnyedén győzhetők meg milliók ezzel kapcsolatban a legostobább hazugságokról és hogy milyen könnyedén szolgáltathatja ki őket demagóg politikai kalandorok átgondolatlan vakmerőségének.

Azt sem akarom mondani, hogy a menekültválság ne jelentene hatalmas politikai kihívást. Csak épp az a baj, hogy nagyon könnyű anélkül a menekültek ellen hergelni az embereket, hogy a menekültválságot hatékonyan kezelnénk.

Azt sem akarom mondani, hogy a terrorizmus ne lenne súlyos európai probléma. Csak épp az a helyzet, hogy Európa biztonságpolitikai kihívásaira a legkézenfekvőbb válasz az lenne, ami ellen a mostani menekültellenes demagógia a leginkább küzd: egy erősebb, az erőforrásait hatékonyabban felhasználó, egységes Európa. 

Egyszer, talán, egy demokratikusabb világban, egy valódi politikai nyilvánosság körülményei között lehet majd érdemi vitákat folytatni ezekről a kérdésekről. Addig is, nincs mit tenni, mint igyekezni nem elfelejteni, hogy nem csak a kormánypropaganda émelyítő hazugságai léteznek, de létezik még igazság is a világon.