A mai felháborító ügyre reagáló jobboldali kommentelőtől olvastam, hogy nem valószínű, hogy a Fidesz állna az eset mögött, mert ez nem állna a Fidesz érdekében, ezért ő Jobbikos hátteret gyanít vagy MSZP-s önmerényletet inkább. Nem mondom, hogy meggyőzött, de mostani bejegyzésemben nem elsősorban erről az aktuális, a magyar demokrácia leépülésének egyre dermesztőbb állapotát megmutató esetről szeretnék beszélni, hanem arról, hogy miért érdemes saját lelki egészségünk megőrzése érdekében tartózkodni a fentihez hasonló cui prodest érvektől.

Az ugyanis a baj a cui prodestre hivatkozással, hogy egy alapvető logikai hibára épül. Összekeveri azt, hogy kinek áll valami érdekében és azt, hogy ki valószínűbb, hogy megtesz valamit. E két dolog látszólag hasonlít egymásra, de valójában mégsem, s ezért roppant veszélyes összekeverni őket. Azt gondolni ugyanis, hogy valószínűtlen, hogy valaki olyasmit tegyen, ami neki nem áll érdekében, jól hangzó, de alapvetően téves feltevés. Egy botrány, egy rossz lépés senkinek sem áll érdekében, a politikusok ugyanakkor gyakran hibáznak. Sőt, gyakran tesznek botrányos dolgokat is. Előbbieket azért, mert ahogy azt a focival kapcsolatban olvastam egyszer, minden gólt szükségképpen a védekező csapat hibája előz meg, s ugyanez igaz a politikára. Utóbbiakat pedig, mert azt hiszik, hogy megússzák. Bizonyára sokszor meg is teszik. Többször is, mint amennyiszer nem. De a botrányok természete, hogy ezek azok a kivételes esetek, amikor nem ússzák meg.  A hibázás tehát a politikában ugyanolyan gyakori, mint a siker. Csak nem minden hiba disznóság is egyúttal vagy nem akkora, mint ez a mai, ezért azokból lehet kevesebb is. De sem a hibázás, sem a disznóságba belebukás nem áll senkinek az érdekében. Soha. 

coyote-6.jpg

Ha valaki nem akarja érteni, amit mondok, annak álljon itt néhány példa.

1) Tegye fel például a cui prodest kérdést a Watergate-botránnyal kapcsolatban. Valószínűnek tűnik, hogy Nixon ekkora marhaságot csináljon annak alapján, hogy érdekében állt-e belebukni egy pitiáner választási visszaélésbe? Nem. Aztán mégis ez történt.

2) Vagy vajon a cui prodest kérdés alapján híhetjük-e, hogy a Tocsik-ügyben érintettek voltak az akkori kormánypártok? Dehogyis! Hiszen belebuktak!

3) Állhatott-e Gyurcsány Ferenc érdekében 2006-ban olyasmiket mondani, hogy hazudott a választóknak és belebukni az így keletkezett hitelességi válságba? Nyilván nem!

4) Érdeke volt-e a németeknek a gleiwitzi adó körüli incidenssel kirobbantani egy világháborút, amit aztán elvesztenek? Ugye, hogy nem?

A sort még lehetne folytatni. A hiba, a botrány, a bukás senkinek sem áll érdekében, mégis meglehetősen gyakran megtörténik. Ezért nem működik a politikában a cui prodest.