Legutóbbi posztom kapcsán, bár ahhoz tematikusan nemigen kapcsolódva, kaptam egy üzenetet a blog.hu-n keresztül egy Camillo nevű felhasználótól. Sajnos nem tudtam neki válaszolni, mert a levelem visszapattan automatikusan a kiszolgálóról. De nem szeretném, ha azt hinné, hogy nem is akartam válaszolni neki, ezért itt közlöm a választ:

Szia!

Köszönöm a rendkívül markáns véleményt tükröző üzeneted, amelyben azt írod, hogy nincs olyan, hogy baloldali liberális, az egy fából vaskarika! Én magam is szeretek markáns véleményeket megfogalmazni, mint például, hogy a foci nem sport vagy hogy a karfiol szar. Ha jól látom, kettőnk között az a különbség mindössze, hogy én még sosem írtam sportblogoknak arról, hogy a focitémájú bejegyzéseik fából vaskarikák.

Anélkül, hogy nagyon meg szeretnélek győzni bármiről, röviden leírom, miért nem szoktam ilyen leveleket küldeni sportblogoknak.

Azért, mert bár nem gondolom, hogy ne lenne igazam, amikor azt mondom, hogy a foci nem sport, tisztában vagyok vele, hogy amikor ezt az állítást megfogalmazom, olyan módon definiálom a foci és a sport fogalmait, amelyek eltérnek a két fogalom megszokott és széles körben elfogadott meghatározásaitól. Ha tehát azt írnám nekik, hogy rosszul használják a fogalmakat, némi indokkal néznének hülyének. Mi történne ilyenkor? Egy a maga nemében talán teljesen jogos állítást félrevezető formában fogalmaznék meg és ezzel a kérdés további megvitatását nehezíteném fölöslegesen.

Namármost, ugyanez a helyzet a karfiol szar és a baloldali liberalizmus fából vaskarika állításokkal is. A karfiol egy bevett étel, a baloldali liberalizmus meg egy szerte a világon teljesen bevett megjelölése valaminek (Linksliberalismus, left liberal stb.). A vitát lehet tehát azzal kezdeni, hogy szembemegyünk mindenkivel az autópályán, csak nem érdemes.

Fourey

karfiol.jpg