Tegnap igazán fontos dolog történt az életünkben: országgyűlési választások zajlottak, s ennek jelentőségéről aznap egy rövidke bejegyzésben írtam is a blogon. A választások nem hoztak ugyan meglepő eredményt, de ez mit sem csökkenti az esemény fontosságát. Olyan országban fogunk élni négy évig, s sok tekintetben még sokkal tovább is, amilyenről tegnap döntöttünk. Barátaim jelentős része tragédiának fogta fel az eredményt, én magam sem örültem neki különösebben, de ez tulajdonképpen nem olyan fontos. Minden választásnak vannak vesztesei és bármilyen fontosak is a választások, van még egy csomó más fontos dolog a politikában és a társadalomban, ami meghatározza a jövőnket. De nem is akarok erre túl sok szót vesztegetni, mert korábbi bejegyzéseimben már eleget írtam róla.

Viszont, mivel tegnap megint kikerült az Index címlapjára a bejegyzésem, újra szembesülnöm kellett azzal a maga nemében nem túl felemelő, de mégiscsak érdekes kérdéssel, hogy vajon miért vannak emberek, akik számára elképzelhetetlen, hogy valaki egy baloldali liberális blogot csinál pártmegbízás és pénzügyi támogatás nélkül. Könnyű lenne a dolgot azzal elintézni, hogy az ilyen trollságok kizárólag azokat minősítik, akik ilyeneket írnak, de az az igazság, hogy tényleg érdekelni kezdett ez a dolog. Amikor persze valaki a blog címe alapján következtetett arra, hogy ez “nyilván” MSZP-s blog, bevallom, hangosan felnevettem, mert annyira gyermetegnek találtam azt a magabiztosságot, amellyel valaki ilyen nyíltan lemond a logika használatáról egy vita közben és annyira meg van győződve önnön tévedhetetlenségéről, hogy még ki is oktatja az embert. De nem kevésbé találtam mulatságosnak azt a másik kommentelőt, aki kikérte magának, hogy trollnak minősítem azokat, akik ilyeneket mondanak. De akármennyire abszurdak is ezek a kommentek, el is gondolkodtattak.

Miért lehet vajon annyira nehéz elhinni, hogy egy magánembernek véleménye van a közügyekről és valamilyen okból fontosnak tartja, hogy ezt másokkal is megossza? Ráadásul úgy, hogy a korábbi bejegyzések tanúsága szerint itt eddig sem folyt pártpropaganda, nem is túl sűrűn teszek közzé bejegyzéseket, aligha köti le tehát sok időmet, pénzre nemigen van tehát szükségem miatta és mindezt egy ingyenes blogon csinálom, mégpedig úgy, hogy még soha semmilyen erőfeszítést nem tettem a bog népszerűsítésére (pl. mondjuk FB hirdetésekkel…). És miért olyan elviselhetetlen vajon sokaknak, hogy baloldali liberális véleményem van a világról?  Még mindig, újra és újra meglepődöm azon, hogy mekkora indulatokat képes kiváltani az, hogy valaki felvállalja, hogy egyszerre baloldali és liberális. Tudom, persze, a kommentek alapján, hogy az indulatokat még legkevésbé az szokta kiváltani, amiket mondok (hogy őszinte legyek, a legtöbben el se olvassák a bejegyzéseimet a kommentelők közül), hanem egyszerűen csak arról van szó, hogy a “liberális” szó vörös posztó és támadásra ingerel sokakat. Ez lehangoló ugyan (hiszen a szabadság és az egyéni felelősség eszméi szerintem tiszteletreméltóak és érvényesülésük elengedhetetlenül fontos ahhoz is, hogy jó, tartalmas életet élhessünk), de néha már csak legyintek rá: ez van. 

Bevallom, nem tudom a választ ezekre a kérdésekre, így újra és újra rácsodálkozom azokra az indulatokra, amelyeket a véletlennek (az időnkénti címlapra kerülésnek) köszönhetően kivált ez az igencsak ártalmatlan kis blog. Még csak nem is zavar, hogy a véleményemmel nem sokan értenek egyet. Lehet ezt gőgnek tartani, de attól még igaz: a véleményem elsősorban a sajátom, s a tévedéseim is elsősorban az enyémek. Megvan az oka, hogy miért osztom meg mégis ezt a véleményt másokkal (többször írtam is erről, akit tényleg érdekel, az nézzen nyugodtan utána), s kétségkívül nem elsősorban a trollok kedvéért teszem. De ha időről időre ők lepik el a kommentfolyamot, hát én őket is pontosan ugyanolyan szívesen látom a jövőben is, mint eddig.