Nem először írok ezen a blogon a CEU-ügyről. És, ki tudja, utoljára-e.

Szeretném azzal kezdeni, ami az egész ügyben a legfontosabb: a kurva anyját ennek a kormánynak.

Ez a kormány cinikus hatalmi megfontolásokból célponttá tesz és el akar üldözni egy egyetemet.

Történetesen egy kiváló egyetemet, de ez majdnem mindegy is. A kormány eddig sem észérvek alapján cselekedett. Ha véletlenül mondtak is bármit a CEU-ügyben, az mind átlátszó hazugság és tudatos provokáció volt.

Ismerek olyanokat, akik mint felhőkbe arcokat, bele tudnak látni a kormány politikájába valódi érveket, de ez egyrészt önáltatás, másrészt gusztustalan gerinctelenség is ebben a helyzetben.

Igazából az sem számítana, ha a CEU szentek gyülekezete lenne és az se, ha titkos bűnszövetkezet, mert a kormány lépései mögött nincs semmilyen olyan indok, amit kívülről, aljas és pitiáner hatalmi megfontolásaik világán kívül értelmezni lehetne és hiba is volna: ők is leszarják, mi az igazság, minket miért kellene, hogy érdekeljenek az ő indokaik? A kormány ideológusainak számtalanszor elhangzott, az ellenzéki érveket félretoló okfejtését a helyzetre alkalmazva: a kormány érvei politikai érvek, tehát nem érdekesek. Ha valaki ennek ellenére kitart mellettük, legalább legyen gyomra hozzá és vállalja be, hogy ezek tényleg ennyire undorítóak és ő tényleg ezt szereti.

Én persze nem gondolom, hogy a politika kizárólag a hatalmon lévők nyers hatalmi érdekekről szólna, hogy a politikában minden eszköz megengedett lenne és semmi sem számítana, csak a siker. Ez a rövidlátó, buta, csak a mának élő hatalmasok ideológiája, nem maga a politika a nyers valóságában.  Az élet bonyolult, az emberi motivációk sokfélék és a politika világa is sokarcú. Emberként, magyar állampolgárként joggal várhatom el, hogy a kormányom ne romboljon, pusztítson esztelenül, merőben önző megfontolásokból. Joggal várom el azt is, hogy az én kormányom is próbáljon lenni, ne csak a választóié. Ha ezt ez a kormány nem akarja megtenni, ha tudatosan, szándékosan és még a látszatra sem figyelve hazudozik, ha semmibe veszi a törvényeket, ha még a látszat szintjén is csak a választóiért dolgozik és az ország egészéért nem, engem és a hozzám hasonlókat nem polgárokként, hanem a szolgáiként próbál kezelni, akkor az a hatalom – ismerjük be . a természeténél fogva zsarnoki.

Igen, igen, tudom, Heller Ágnes is ezt mondta. És akkor mi van? Ez ellenérv bármire is? Nem, nem az. 

Mit lehet tenni egy zsarnoki hatalommal szemben? A CEU például évek óta ellenáll és egyelőre még nem tudták őket eltiporni. De az is látszik, hogy a CEU nem képzeli magát Leonidász háromszáz spártaijának és a Nádor utcát Thermopülainak. A Bécsbe költözés reális lehetőség és nyilvánvaló, hogy taktikai visszavonulás zajlik a szemünk előtt. Rendezett, tervezett, hosszabb ideje előkészített visszavonulás, ahol két cél van egyszerre: megőrizni az egyetemet és közben minél több kellemetlenséget okozni a rezsimnek. Ebben valahol benne van az a lehetőség is, hogy a hatalom meghátráljon, de láthatóan nem erről szól ez az egész, hanem a túlélésről. Igazuk van. Ez a legértelmesebb terv, ami csak lehetséges.

Mi meg, többiek, itt vagyunk, szenvedünk, tűrünk és alkalmilag ellenállunk. Egyszer majd talán, jobb időkben vissza is fogunk vágni, de nekünk nincs hova hátrálnunk és egyelőre túl gyengék vagyunk. Jó lenne tanulni a CEU-tól szervezettséget, stratégiát, elszántságot. De hiába mi vagyunk többen, nem 1400-an, mint a CEU, hanem több mint kétmillióan, mi szervezetlenek vagyunk, tervezni képtelenek, könnyen elbizonytalanodók. Nem is mi vagyunk, csak én, meg te, meg ő, teljes összevisszaságban. Amíg nem virrad ránk szebb nap, amíg nem erősödünk meg, nekünk egyelőre nem marad más, mint a szégyen, a megaláztatás, a megalkuvás és a kiállás őrjítő, vég nélküli váltakozása, miközben ez az ország napról napra válik a szemünk láttára egyre förtelmesebb hellyé.

Ezért kell kimennünk. Nem a siker reményében, egyelőre. Hanem mert még élünk és itt vagyunk, lélegzünk. És mert bár egy zsarnoki hatalom igájában vagyunk, de még nem törtünk meg és nem is fogunk.