Írt a Mércén Jámbor András egy elgondolkodtató szöveget, Buta elitizmus kiröhögni Rokker Zsolti jelöltségét címmel. Sok mindennel egyetértek benne és sok mindennel nem. 

Kezdjük ott, hogy miben értek egyet Jámborral:

1. A magyar ellenzéki média valóban megdöbbentő felületességgel közölt egy hírt. A Jámbor által közölt kiegészítő információk fényében kifejezetten égő a témáról cikkezők számára saját önfeledt tájékozatlanságuk.

2. Rokker Zsolti humora szerintem is szar.

3. Egy szar humorista is lehet jó politikus, ahogy lehet rossz is.

Itt akár abba is lehetne hagyni a posztot, hiszen úgy tűnhet, minden lényeges kérdésben egyetértek a szerzővel. 

Ez azonban távolról sincs így, s az egyetnemértésem központi problémája fejeződik ki a címválasztásomban is. Lássuk tehát, hogy mi is a baj azzal, amiket Jámbor ír.

1. Jámbor megfellebbezhetetlen magabiztossággal kifejti, hogy Rokker Zsoltit azért támadják, mert – és innentől szeretném szó szerint idézni, mert megdöbbentő dolgokat mond – 

A helyzet viszont az, hogy Rokker Zsolti egy kulturálisan alsóbbrendűnek bélyegzett humort képvisel, így nem érdemli meg a megbecsülést és a figyelmet. Az, amit ő csinál, az a trash, amin keresztül a felső-közép el tudja magyarázni, hogy mivel neki ez nem tetszik, nem az ő életére reflektál, nem az ő szórakozását segíti, ezért szar, és abból következőleg, hogy szar, azok, akik hallgatják és nézik, szintén idióták.

Ennyike. Nem ám arról van szó, hogy valakik szerint szar, amit Rokker Zsolti csinál (amit különben Jámbor is elismer), hanem itt kérem osztályharc folyik. A felső-közép ezen a humoron keresztül nyomja el kulturálisan a többieket. Mi ezzel a baj? Kezdjük ott, hogy ez egy minden bizonyítás nélküli, pusztán a szerzőnek az adott médiatermékekkel szembeni előítéleteiből levezetett légbőlkapott állítás. Aztán van az is, hogy aki Rokker Zsoltit látott már, annak számára minimum véleményes, hogy itt most a nép egyszerű gyermekei röhögnek-e az élet általuk megtapasztalt csudálatos vonásain vagy pedig egy magasan képzett ember gúnyolódik egy társadalmilag nyilvánvalóan alatta álló karakter primitívségén. Rokker Zsoltit lehet szeretni (biztos sokan szerették, bár mondjuk egy nemzeti intézménynek azért nem nevezném a szubjektív benyomásaim alapján, amilyen mondjuk Jimmy volt), de valahol mégis ironikus, hogy a szerző nem veszi észre azt, hogy az általa védett humorista (akinek humorát nem ok nélkül tartja szarnak) pontosan azzal vádolható, amivel ő vádolja a Rokker Zsoltit kiröhögő médiamunkásokat. Feltéve persze, hogy nem gondolja róluk, hogy nincsenek tisztában vele, hogy Rokker Zsolti egy karakter és nem maga az ember.    

2. Jámbor kritikájának a nem osztályalapú részei megállnának liberális alapon is. Mert a tájékozatlanság és előítéletesség innen nézve sem éppen pártolandó tulajdonságok. Viszont liberális alapon felvethetőek olyan kérdések is, amikre Jámbor kritikája nem érzékeny. Egyrészt például, hogy vajon nem a társadalmi egyenlőtlenségek legitimálása-e, ha valaki valamit, amit színvonaltalan, ostoba és káros humornak tart a maga számára, azt azon az alapon tartja mások számára adekvátnak, mert hát ez az ő humoruk. Képzeljük csak el ezt az érvelést mondjuk az emberi jogok esetében: “proliknak elég kevesebb emberi jog, mert végülis nyilván azt az életformát szeretik, amiben élnek.” Másrészt, hogy nem gyanús-e egy olyan osztályalapú magyarázat, amely nem képes levezetni Jámbor András és az én viszonyomat a Rokker Zsoltiról szóló cikkekhez? Nincs túlságosan nagyvonalúan felvázolva ez az értelmezésim keret? Nem hullanak át a túl nagy rostáin nagyon fontos kérdések?

3. S végül, van egy árulkodó részlet Jámbor szövegében, ahol azt írja:  

Ez körülbelül az a szint, mintha Gálvölgyi Jánost a Gálvölgyi-showban megformált karakterekkel azonosítaná a média, és elkezdene röhögni a nagyérdemű, hogy Gálvölgyi személyében egy debil vállal adott esetben közéleti szerepet.

Itt ugyanis kiderül, hogy a világ bonyolultabb annál, mintsem azt társadalomkritikus Horatiónk képzelme álmodni képes. Először is: Gálvölgyi János tökéletes példája annak, hogy Rokker Zsolti esete egyáltalán nem kivételes. Neki még a színházi karrierjét is negatívan befolyásolta, hogy a közvélemény a humoristát látta benne (hasonló legendás eset itthon Bárdy Györgyé, akinek “Gugyerák” karaktere élete végéig fájó sebeket ejtett karrierjén). A közvélemény ugyanis – itthon a Kádár-rendszerben is, de máskor és más országokban is – hajlamos azonosítani a nyilvános imágót az illető személlyel, aminek a pszichológiai motivációi is nagyon érthetőek és igen sokfélék. Erre egész iparágak épülnek ma már, de régebbi korokban is meghatározó szerepet játszott a társadalmi reprezentáció különféle technikáiban. A karakterükből kilépni nem tudó humoristák ennek sokszor áldozatai, de áldozatai a zenészek is, akik sokszor unják meg, hogy ugyanazt a pár dalt könyörgi vissza a közönség vagy a filmkészítők, akik a folytatásoknál szinte mindig szembetalálják magukat a változással szemben ellenséges közönség negatív reakcióival. Vagy Lady Diana, akinek a közvélemény sokáig nem akarta megengedni, hogy ne Disney-hercegnőként élje a maga happy everafterjét a maga Prince Charmingjával.

Sajnos, az a helyzet, hogy a kritikai baloldaliságból adódó morális indulat ugyan nagyon rokonszenves tud lenni és sokszor irányítja rá fontos problémákra a figyelmet, de sajnos az elemzést és a részletekre odafigyelést nem lehet vele megspórolni. Ha lehetne, talán már rég egy megvalósult baloldali utópiában élhetnénk.