Tavaly ilyenkor úgy éreztem magam, mintha a Titanic jólértesült utasa lennék percekkel a jéghegynek ütközés után. Túl voltam a felismerésen, hogy nagy a baj, bár még nem szabadult el a pánik és még ott volt bennem a hitetlenkedő érzés, hogy de hisz azt mondták, hogy ez sosem történhet meg. Hangulatomat az az érzés árnyékolta be, hogy miután hosszú évekig azt láttam, hogy Magyarországon egyre inkább a feje tetejére áll minden és egyre reménytelenebbül távolodunk egy szabad és demokratikus ország és egy fejlődő és jólétet biztosítani képes álmától, de hihettem, hogy ez csak anomália, 2016 végére kiderült, hogy a válság sokkal mélyebb, mint gondolni mertem volna legsötétebb rémálmaimban. A Brexit és Trump elnökké választása a normalitásról alkotott addigi elképzeléseimet alapjaiban rengette meg. 

Azóta sok rossz dolog történt, de be kell vallanom, hogy egy kicsit mégiscsak megnyugodtam.

Bár Európa kezd kettétörni valahol az Odera és a Duna mentén és nem csak Lengyelország és Magyarország, de Ausztria és Csehország is a demagóg, a szabadságot és a demokráciát fenyegető  szélsőjobb földjévé válik, mégpedig széleskörű társadalmi támogatottsággal, ám ez azt is jelenti, hogy Európa magterülete egyelőre állja a hülyeség és gonoszság ostromát. 

A Brexit-népszavazás utóélete is kijózanító, mindenféle értelemben. A Ukip beleroppant a népszavazási sikerébe, az ő kárukra erősödött toryk súlyos belső válságba kerültek, az EU pedig példaszerű (és pont tőlük nem várt) következetességgel veri bele a britek orrát a saját piszkukba, amit az Európai Unió nappalijának közepére csináltak. Nem tudom, ennek mi lesz a vége, de egyelőre az történik, hogy a britek szembesülnek vele, hogy nem csak vélemények és propaganda léteznek, de létezik még valóság is. A valóság pedig az, hogy You can’t have a cake and it it too, bármit is mondjanak az elképesztő mélységekbe jutott bulvármédia hecckampánya által támogatott Brexit-párti demagógok. 

És végül az is világossá vált, hogy Trumpra is vonatkoznak a politika alaptörvényei, amit eddigi őrületes sikersorozata cáfolni látszott. Az általa támogatott republikánus jelölt, Roy Moore veresége az alabamai szenátorválasztáson nem jelent többet annál, mint azt az alapigazságot, hogy egy minden szempontból botrányos és vállalhatatlan jelölt el fog bukni, bárhogy is kampányoljon. De ez is nagy dolog, mert éppen az ilyen alapigazságok látszottak megdőlni az elmúlt években. És persze Moore veresége csak egy állomás volt egy hosszú sorban: Trump hónapok óta tart páratlan népszerűtlensége a közvéleménykutatásokban végre kezd elhihetővé válni, hiszen eddig úgy tűnt, hogy bármit is mondjanak a számok, valahogy Trump mindig rácáfol a várakozásokra. Végre az sem tűnik egészen hihetetlennek, hogy az oroszok választási beavatkozását vizsgáló különleges ügyész nyomozásában eddig napvilágra kerülő – egyelőre sokféleképpen interpretálható – tények talán tényleg számíthatnak valamit, ha egyszer úgy fordulna a helyzet, hogy Robert Mueller arra jut, hogy valóban volt együttműködés az oroszok és Trump között.Mert normális esetben az ilyen tények számítanának, de mostanában kezdett úgy látszani, hogy bárki bármit mondjon, Trump sebezhetetlen. Ugyanígy, azok a korábbi kisebb-nagyobb választási sikerek, amiket a demokraták elértek, talán mégsem csak elszigetelt incidensek. S talán Trump  belső, konzervatív ellenzékének szava – mint például a National Review köréé – talán mégsem teljesen visszhangtalan és lényegtelen, mint ahogy mostanában tűnhetett.

Mindebből persze számunkra semmi lényeges tanulság nem adódik. Az Orbán-rezsim kezd eljutni arra a pontra, ahol már minden mindegy. A média országos és helyi szinten is túlnyomó részt állami pénzből egy szűk baráti hálózat kezébe került, s ellene alig maradt bárki, akit nem a fokozatosan összeomlás felé sodródó Simicska-birodalom finanszíroz. A közvéleményben a kormányzat támogatottsága töretlenül emelkedik, a Jobbik elleni kormányzati akciók a Jobbik korábbi szavazótáborának lenyúlásával együtt a szélsőjobb teljes felőrlését vetíti előre. Az MSZP a haláltusáját vívja. A baloldal kisebb-nagyobb pártjai teljesen irrelevánsak. Ömlik a pénz a Fidesz hátországába. Olyan mennyiségben, ami el sem tudunk képzelni. A vidék nagy részén felszámolódott a sajtószabadság és a politikai pluralizmus. És hiába hagyta ott a kormányt a jobboldali értelmiség java mostanra, ez nem számít egyáltalán. Most elég, ha valaki lojális és szereti a pénzt. Elvégre kormányzás úgysem zajlik már évek óta, a fontosabb hatalmi pozíciók elfoglalva. S bár valaki csodálkozhat, hogy képes a Fidesz ilyen ügyesen megszervezni a propagandát és fenntartani a társadalmi támogatottságát, én nem csodálkozom már egy ideje. Soha megközelítőleg sem összpontosítottak ilyen erőforrásokat a kormányzati üzenetek sulykolására és soha nem volt ilyen egyneműen elfogult a sajtó hangja. Hogy csinálják? Izomból. Ilyen egyszerű. Nem kis teljesítmény ez, persze, hiszen ezt a hatalom- és erőforráskoncentrációt létre kellett hozni, de az a helyzet, hogy legkésőbb 2013, a Bajnai-féle ellenzéki kísérlet összeomlása óta valójában minden érdemi ellenállás nélkül, mint kés a vajban hatolhat előre a kormány. A netadós vagy a CEU-s tiltakozás, a Simicskával vívott háború válságai igazából inkább azt mutatják meg, hogy milyen sok függ ebben a politizálásban a nyers erőn és milyen kevés a fineszen.

Úgy is mondhatnám, hogy ha csoda nem történik, akkor nekünk már harangoztak. De azért valahol megnyugvással tölt el, hogy az egész világ még nem őrült meg teljesen, csak mi  buktunk el. Ez még jól jöhet, ha egy nap esetleg csomagolni kell.