Azt olvasom, hogy máris megindult a  kiábrándulás a Momentumból, mert sokan a Fideszt sejtik mögötte. Ez ugyan engem nem érint, mert nekem eddig sem volt semmilyen véleményem róluk és a párttá alakulásuk sem izgatott fel, de maga a logika, amivel a cikk érvel, nem egészen érdektelen. Azt írják ugyanis, hogy a Fidesz érdeke, hogy legyen egy ilyen szervezet, megossza az ellenzéket, satöbbi. Ezért ábrándulnak ki az emberek és bánják meg az aláírásukat. Mondjuk szerintem kifejezetten hülyének kell lenni, hogy valaki ezért bánja meg az aláírását, hiszen a népszavazás egy fontos ügy, a Momentum meg nem, s a népszavazási ív aláírása nem is kötelez senkit semmire a Momentummal kapcsolatban. De ennél is érdekesebb, hogy már megint itt van régi jó barátunk, a cui prodest!  

Márpedig a cui prodesttel a legnyilvánvalóbb baromságokat is el lehet adni az embereknek, mert egymástól távoli dolgokat teljesen önkényesen, tehát cáfolhatatlan módon köt össze, amik közül az egyiket (a Momentum mögött valaki áll) egy olyan állítással igazol, amit eleve hajlamosak vagyunk elhinni (a politikát az irányítja, akitől a legjobban félünk: a Fidesz).

Csakhogy, az a baj, hogy még ha igaz is lenne a dolog, amit személyesen kétlek ugyan, legalábbis nem hiszem, hogy bármelyik MSZP-s vagy – hogy ne csak őket pécézzem ki magamnak – mondjuk egy LMP-s politikus bármit vethetne e téren a momentumosok szemére (hogy két olyan példát hozzak, ahol a Fideszes kapcsolatok közismertek és az utóbbi években elég jól láthatóan sorsdöntőek voltak: a Fidesz nélkül az LMP nem tarthatta volna meg a frakcióját pl. a parlamentben 2014 előtt, Molnár Zsolt nélkül pedig az MSZP aligha bánt volna olyan kesztyűs kézzel Rogán botrányaival – hogy a Puch-Simicska-tandemről most ne is essék szó), attól még a cui prodest érv elég gyengének tűnik. Miért éppen a Fidesznek állna érdekében a Momentum?

Hát nem áll érdekében a Jobbiknak? Dehogynem, hiszen megosztja a baloldali ellenzéket! Remekül illene a néppártosodási stratégiájukba egy olyan ügy, ami a törzsszavazóiktól, klasszikus jelszavaiktól idegen, de elég népszerű a baloldalon.

Hát nem áll érdekében az LMP-nek? Dehogynem, még együtt is működtek az aláírások gyűjtésében! Az LMP szervezete nagyon merev, nehezen reformálható, viszont az olimpia ügye népszerű és könnyű szavazókat megmozgatni vele, fiatalokat, aktivistákat bevonni stb..

Hát nem áll érdekében az MSZP-nek? Dehogynem, hiszen vélhetően eleve nem akartak népszavazást, ott akadályozták, ahol tudták, s így tudnak a Fidesznek is tenni egy szívességet, miközben persze mégis úgy fest, mintha ellenzéki oldalon történne valami és persze ki lehet aztán nyírni a népszavazási kezdeményezés során kibomló új kezdeményezést egy kis lejáratással, ami az MSZP közel tíz éve tartó ellenzék elleni lövészárokháborújának szokásos forgatókönyve.

A sor még tetszés szerint folytatható hazai és külföldi szereplőkkel. Mindenkire ki lehet találni egy tetszetős konteót, amit attól függően fogunk inkább vagy kevésbé hihetőnek tartani, hogy kitől félünk, kit utálunk a leginkább. Számomra őszintén szólva az MSZP-s “cui prodest” érv tűnik a leginkább meggyőzőnek, annak ellenére, hogy gyakorlatilag biztos vagyok benne, hogy nem igaz. Ahhoz, attól félek, nem elég okosak.