Újabb publicisztikám a Szeged.hu-n

Egészen kivételes, történelmi időket élünk. Ezt nem lehet eléggé hangsúlyozni. Néha úgy tűnik számomra, hogy még józan, sokat tapasztalt, nagy tudású emberek számára is komoly nehézségeket okoz ennek elfogadása.

Az okok persze érthetőek. Nagyjából a szüleim gyerekkora óta, mióta beléptünk az antibiotikumok és tömeges védőoltások korába és a rendszeres és bőséges táplálkozás, viszonylag magas színvonalú higiéniás körülmények világában élünk, nem vagyunk hozzászokva, hogy tömeges, pusztító járványok és súlyos egészségügyi krízisek akut társadalmi problémát jelentsenek.

A mi egészségügyi problémáink a lassan ölő mérgek, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a szívbetegségek, a rák formájában jelentkeznek.

A halálos betegség és az attól való félelem fokozatosan kiszorult az átlagember mindennapi világából és a pechesek, szegények, öregek problémájává vált. Van persze HIV és Ebola, de ezek is ilyen-olyan okokból marginális jelenségnek számítanak, ahogy az időnkénti riogatás azzal, hogy végre közeledik a nagy, apokaliptikus világjárvány, sem tűnt hitelesnek eddig.”

A folytatás a Szeged.hu-n olvasható…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük